torstai 24. tammikuuta 2013

Sekalaista paskaa (housuun), osa 1

Lisää paskaa housuun? Edellämainittu saattaa viitata erään punkrock-piireissä varsin tunnetun bändin vasta julkaistuun levyyn (jota voi muuten tilata täältä).

Sanktio - Lisää paskaa housuun (Levykauppa X, 12,95€ + toimituskulut)

Näin vuoden alkajaisiksi on hyvä aika koota pikku muistipalapeliä viime vuodesta, varsinkin kun osa paloista on vielä tallessa. Tässä episoodissa erityishuomiota saa yllä jo kertaalleen mainittu Sanktio, jonka kanssa olen menettänyt neitsyyteni useammankin kerran. Ja ei, en juurikaan millään pervolla tavalla, hyi sinnuu!

Sanktio, tuo Svetogorskin lihamuuri... Tämän bändin kanssa on tullut tosiaan tehtyä vuosien varrella ties mitä, valotekniikan hommista roudaamiseen, kitarateknikosta kännikuskin hommiin, keikkamiksaajan hommia unohtamatta. Näiden lisäksi tuli viime vuonna tehtyä pari projektia jotka jäivät hyvin elävästi mieleen.

Viime vuoden alkupuolella kun Sanktio alkoi suunnitella seuraavan, viidennen pitkäsoiton äänityksiä, pohdittiin levyn äänitys- ja miksausvastuun antamista meikäläiselle. Ja mikäpä siinä, tehtiinhän edellinenkin levy samalla porukalla (ensimmäinen neitsyys meni tässä kohtaa: Bändin neljäs täysimittainen, Synnin palkka nimeltään, oli ensimmäinen allekirjoittaneen äänittämä ja miksaama levy joka päätyi myyntiin ihan oikeaan levykauppaan). Synnin palkka -levyn äänityksistä jäi tämän lisäksi käteen muun muassa seuraavaa (ote bändin Facebook-sivulta):

"Levyn teon yhteydessä henkilövahingoilta on vältytty, mutta kaikkea muuta shittiä on kyllä tapahtunut. Yks auto leikkasi kiinni ja on nyt romuttamolla. Toisen auton puskurin rusikoi äänittäjänä toimiva herra. Lisäksi teknisiä ongelmia äänittämössä ja aikatauluongelmia, sekä lieviä paleltumia ja palovammoja. Normaalia Spinal Sanktio touhua siis."

Asiasta kukkaruukkuun, jätkäin viides pitkäsoitto äänitettiin viime keväänä / kesänä. Ensimmäinen puolisko kasattiin Orimattilassa ja loput Imatran legendaarisessa Music Bros -studiossa. Näissä sessioissa eniten on kiehtonut tuottamisen mahdollisuus (enpä olisi kymmenen vuotta sitten uskonut jos joku olisi väittänyt, että Sanktion levyllä kuullaan akustista kitaraa ja flyygeliä. Jos et usko niin katso kuvat alla.. Tai vielä parempaa, osta levy ja käytä kultakorviasi.) ja mahdollisuus potkia jätkistä kaikki potentiaali irti (tästä hyvästä olen saanut jo muutaman lisänimenkin, niistä ei tosin tässä sen enempää).

Levyn äänittäminen kahdessa osassa ja kahdessa eri studiossa tuntui aluksi vähän hasardilta ajatukselta. Aivan eri tilat, äänityskamat, loputon lista..

Yllättäen tämän levyn äänitykset ja miksaukset menivät kuitenkin huomattavasti kivuttomammin kuin osasin odottaa, välillä alkoi pelottaa että eikö mopo karkaa ollenkaan käsistä. Masteroinnista tullut levy oli kuin olikin kokonaisuutena terveen kuuloinen, toimiva kokonaisuus. Tästä on hyvä jatkaa.

Vielä muistaessani, tässäpä näitä kuvia (ostakaa hyvät ihmiset levyä niin päästään tekemään seuraavaa tuotosta, tosin se tehtäneen joka tapauksessa):

Akkaria.. (huomaa tunnelmavalaistus ja aurinkolasit)
.. ja flyygeliä (usko tai älä)




















Luomisen tuskaa? Jep. Takana Tommi.


"Tuottaja" Luukkonen elementissään.
















Toisen kerran S-neitsyys meni keväällä / kesällä 2012, kun kokeilin keikkakitaristin hommia puolenkymmenen keikan verran. Jore sai minut suostuteltua tähänkin soppaan mukaan (aiemmilta kuskireissuilta on jäänyt mieleen ainakin se, että puolentoista tunnin keikkamatka voi helposti venyä lähes kymmenentuntiseksi, joten reissuilla tuskin tulee aika käymään pitkäksi). Suostuttelun (joka kesti lopulta noin kaksi sekuntia) jälkeen käytiin parit kerrat treeneissä, jonka jälkeen Järvenpäähän ensimmäiselle keikalle. Pikkusen meinas jännittää mutta itelle jäi ainakin lopulta hyvä fiilis keikasta ja oli helppo jatkaa seuraaville keikoille. Kesällä käytiin keikoilla Sumiaisissa sekä Imatralla parin keikan verran, mm. Hyväri Rockissa, joka oli yksi parhaista keikoista mitä olen tähän mennessä koskaan soittanut, aivan jäätävän hyvä meininki. Alla muutama kuva kesän keikoilta:


Hyväri Rock 2012, kuvassa myös Jorge. Kuvasta kumarrus J. Niittyselle.

Hyväri Rock 2012. Tästäkin kiitokset J. Niittyselle.

Sumiainen / (ramo-?)Piknik 2012



 
Spinal Sanktio, koskaan ei voi tietää mitä tapahtuu.. saati missä mennään.

Tässä vielä linkkiä videoon Hyväri Rockin keikalta (saattaa vaatia kirjautumisen Facebookiin, sekä tykkäämisen Sanktion Facebook-sivulla? Käykää nyt ihmeessä tykkäämässä vaikka video näkyiskin!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti